Μια σύντομη ιστορία των σορτς

με Κάρλι Ρέινερ

Τα γυναικεία σορτς έχουν μεγάλες στιγμές της μόδας εδώ και πολύ καιρό, αλλά πώς εξελίχθηκαν από βασικά μαθητών σε ένα πολύπλευρο καλοκαιρινό style icon;


Αυτήν τη στιγμή, τα πάντα, από ζόρτ μέχρι φούτερ, στολίζουν αισιόδοξα τις γυαλιστερές σελίδες της μόδας, παρά τα σχετικά υγρά squib vibes του καλοκαιριού του 2023. Αν και τα ονόματα και τα στυλ μπορεί να έχουν αλλάξει, είναι έτσι σχεδόν κάθε καλοκαίρι από τα μέσα της δεκαετίας του '50. 


Λοιπόν, ας ανατρέξουμε στην ιστορία των σορτς και πώς προηγήθηκαν του παιχνιδιού μόδας, παρά τις πολλές στιγμές διαμάχης.


1800s


Πίσω στη δεκαετία του 1800, τα σορτς είχαν περιορισμένη ύπαρξη ως η στολή νεαρών αγοριών που είχαν αποφοιτήσει μακριές τουαλέτες και ήταν «βραχώδες» στα 2 περίπου. ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν οι βασιλικοί παρατηρητές σκέφτηκαν αρκετά για να γράψουν άρθρα για αυτό την πρώτη φορά που ο πρίγκιπας Τζορτζ εντοπίστηκε με παντελόνι. 


Τέλη του 1800 και του 1900


Τα τέλη του 1800 ήταν μια εποχή δοξασίας των Knickerbocker για τις γυναίκες, καθώς αυτά τα μακριά, φαρδιά σορτς (επίσης γνωστά ως bloomers) ήταν τόσο αμφιλεγόμενα που οι γυναίκες που επέλεξαν να το φορέσουν για αθλητικές δραστηριότητες ταλαιπωρήθηκαν από τα πλήθη και καταγγέλλονταν ως ηθικά εκφυλισμένες. 

 


Πίστωση εικόνας: Ιστορία Κύκλου


Η ποδηλασία ήταν το επίκεντρο αυτής της συζήτησης, καθώς οι γυναικείες ντραπέ φούστες ήταν επικίνδυνα επικίνδυνες όταν μπλέκονταν στους μηχανισμούς ενός πρώιμου ποδηλάτου, όπως περιγράφεται έντονα από μια ανώνυμη γυναίκα σε ένα αντίγραφο του America's Sporting Life το 1981 που θυμόταν:πηδάω σαν πουλί, όταν ακούστηκε ένα απαίσιο τράβηγμα στο φόρεμά μου και ένας ήχος σπασίματος. Πριν καταλάβω τι ήταν το θέμα, βρέθηκα ξαπλωμένος στο δρόμο με την ασφάλεια από πάνω μου. Το φόρεμά μου ήταν τόσο σφιχτά τυλιγμένο γύρω από το στήριγμα της μανιβέλας που δεν μπορούσα να σηκωθώ μέχρι να ελευθερωθώ.


Πίστωση εικόνας: Teara)


Τα σωστά ρούχα για το ποδήλατο δημιούργησαν μια έντονη συζήτηση από τη Βρετανία έως τη Νέα Ζηλανδία με γυναίκες επαναστάτριες να κάνουν εκστρατεία για το «ορθολογικό ντύσιμο», γνωστό και ως ρούχα στα οποία ήταν δυνατή η μετακόμιση. 


Τα Bloomers ήταν τόσο αμφιλεγόμενα που οι ιστορίες γι 'αυτούς διαβάζονταν σαν παρωδία στα σύγχρονά μας μάτια, με εφημερίδες γεμάτες με μαργαριταρένιες ιστορίες αρραβωνιαστικών που πέταξαν τον αγαπημένο τους αρραβωνιαστικό πάνω από τους άτυχους ανθισμένους και ένα περιστατικό μήνυσης ενός οδοντίατρου από μια γυναίκα που φορούσε γυναίκα που αρνήθηκε θεραπεία . 


Αν και οι γυναίκες προσκολλήθηκαν σταθερά στο δικαίωμά τους να κάνουν ποδήλατο και να οδηγούν, χρειάστηκε ένας κυριολεκτικός πόλεμος (Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος για την ακρίβεια) για να αρχίσουν να αλλάζουν στάσεις απέναντι στις γυναίκες που ποδηλατούν με «σορτς».


Δεκαετίες 1920 και 1930

Πίστωση εικόνας: Vintage Dancer 


Στη δεκαετία του 1920 παρατηρήθηκε αύξηση των γυναικών που φορούσαν σορτς, συμπεριλαμβανομένων των βερμούδων και, αργότερα στη δεκαετία του '30, ένα ακόμη πιο «κοντό» σορτς που σηκώνει τα φρύδια. Αυτά τα είδη ήταν αυστηρά μόνο για αθλητικές ασχολίες, ωστόσο, και οι περισσότερες γυναίκες φορούσαν ακόμη και μια μακρύτερη «πιτζάμα» στην παραλία. 


Οι γυναίκες που φορούσαν οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί «ανδρικό» ήταν ακόμα αμφιλεγόμενο. μικρόΜερικές αμερικανικές πόλεις και πολιτείες επέλεξαν να τις απαγορεύσουν λόγω των νόμων σεμνότητας. IΤο 1937, τα σορτς έγιναν παράνομα στο Yonkers της Νέας Υόρκης και η πόλη Honesdale της Πενσυλβάνια απαγόρευσε τα σορτς το 1938 με έναν αξιωματούχο της πόλης να δηλώνει ότι «το Honesdale είναι μια μέτρια πόλη, όχι μια παραλία για μπάνιο». 


Διασημότητες που στοχεύουν στο μέλλον όπως π.χ Η Marlene Dietrich, η Katherine Hepburn και η Greta Garbo βοήθησαν στη διάδοση πιο τολμηρών επιλογών, αλλά ακόμη και ο Dietrich σχεδόν συνελήφθη από την αστυνομία του Παρισιού επειδή φορούσε κοστούμι παντελόνι το 1933. 


Το πιο αθόρυβα επαναστατικό σκόρτ διαδόθηκε από το τένις (βλ. παρακάτω στη Lili Averez το 1931) και θεωρήθηκε ως ένας πιο αξιοσέβαστος συμβιβασμός, καθώς προφανώς ένα μικρό πτερύγιο υφάσματος έκανε όλη τη διαφορά για το «σωστό» ντύσιμο. 

 


Πίστωση εικόνας: Atlas Obscura 1940s


Πίστωση εικόνας: Vintage μοτίβα λοιπόν


Τα σορτσάκια που ξαφρίζουν τους μηρούς έγιναν όλη η οργή με τα pin up girls και τις στάρλετ του κινηματογράφου τη δεκαετία του 1940, αλλά τα σορτς εξακολουθούσαν να είναι ασυνήθιστα καθημερινά ρούχα που εγγυάται ότι θα αναδείξουν τα φρύδια. 


Το πιο κοντό άκρο της κοντής ζυγαριάς στη δεκαετία του '40 ήταν γενικά ψηλόμεσο και πτυχωτό και προσαρμοσμένο με ένα ξεκάθαρο νεύμα στην προέλευσή τους στο τένις. 


Παρόλο που εμφανίστηκαν στη δεκαετία του '30 με ένα είδος floaty πιτζάμα παραλίας, οι σύγχρονες ευαισθησίες μας θα κατηγοριοποιούνταν περισσότερο ως παντελόνι, τα πιο κοντά culottes έσκασαν στη σκηνή - όπως αυτά που ακολουθούν από τα τέλη της δεκαετίας του '40 


Πίστωση εικόνας: Vintage χορευτής 


Οι μηχανές ώθησης πεντάλ, οι οποίες περνούν μια στιγμή μόδας καθώς μιλάμε με τη μορφή του μακριού τζόρτ (jean short), εμφανίστηκαν επίσης τη δεκαετία του 1940, για πρώτη φορά δημοφιλείς από έφηβες προτού γίνουν πιο αποδεκτοί ενήλικες τη δεκαετία του '50.


1950s 


Iπίστωση mage: Vintage χορευτής 


Στη δεκαετία του '50, τα σορτσάκια τελικά μπήκαν στο κυρίαρχο ρεύμα για τις γυναίκες μετά από δεκαετίες που είχαν υποβιβαστεί σε αθλητικά ρούχα ή ριψοκίνδυνα κοριτσίστικα ρούχα. 


Γνωστά ως shorties, τα κοντύτερα σορτς της δεκαετίας κάθονταν πολύ πάνω από το γόνατο με μια συγκλονιστική ραφή 6 ιντσών και, αν και φοριούνταν κυρίως στην παραλία, φάνηκαν επίσης να περπατούν στους δρόμους σε πιο επαναστατικούς τύπους rock and roll. 


Οι πιο συντηρητικές βερμούδες πάνω από το γόνατο ήταν οι πιο ευρέως φορεμένες της δεκαετίας και εισήγαγαν πολλές από τις διασκεδαστικές επιλογές στυλ που εξακολουθούμε να λατρεύουμε στα σορτς σήμερα. 


Πίστωση εικόνας: Vintage χορευτής 


1970s


Iπίστωση mage: Wikicommons 


Ντούκες μαργαρίτα, τζιν κοψίματα και καυτά παντελόνια ήταν μερικές από τις σούπερ σταρ του στυλ της δεκαετίας του '70 και ένα αυθεντικό πολιτιστικό φαινόμενο που βοήθησε να καθοριστεί η εμφάνιση της δεκαετίας. 


Πίστωση εικόνας: Glamourdaze 


Όταν η Mary Quant προσάρμοσε την επαναστατική μίνι φούστα της σε κοντή μορφή, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα κίνημα νεολαίας. Ο βόμβος ήταν τόσο μεγάλος που ο Νονός της Ψυχής, έγραψε ο Τζέιμς Μπράουν «Καυτό παντελόνι (Πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό που πήρε για να πάρει αυτό που θέλει)» α Ανθολογία 3 μερών για αυτούς και η Southwestern airlines τα υιοθέτησε ως μέρος της στολής της. Οι νέες τεχνολογίες υφασμάτων, όπως ο πολυεστέρας, επέτρεψαν στα καυτά παντελόνια να ταιριάζουν και να είναι κομψά για την εποχή της ντίσκο και βοήθησαν στον καθορισμό της αισθητικής της εποχής. 


1980s


Πίστωση εικόνας: Vintag.es


Το athleisure με έντονα χρώματα ξεκίνησε και εισχώρησε στη σφαίρα της μόδας τη δεκαετία του '80, με το δελφίνι να κερδίζει ευρεία δημοτικότητα. 


Αυτά τα σορτς, που τώρα έχουν υποβιβαστεί κυρίως σε μάγκες των ελαφιών που αναζητούν ένα φτηνό και εύκολο θέμα, πήραν το όνομά τους από την εταιρεία Dolfin Swimwear και βρέθηκαν σε διάφορα εφιαλτικά υλικά της δεκαετίας του '80, όπως πανί και νάιλον. 


Φορεμένα κοντά με τους χαρακτηριστικούς καμπυλωτούς στρίφους τους, αυτά τα σορτς μπορεί να φαίνονται κομψά μέχρι τα δάχτυλα τώρα, αλλά ήταν μια απαραίτητη πύλη στην ασταμάτητη τάση στα αθλητικά ρούχα.  


Σύγχρονη ημέρα Τα σορτς εξακολουθούν να είναι ευέλικτα, νευρικά και διασκεδαστικά—ίσως χάρη στην πολιτιστική ιστορία της εξέγερσής τους με διακριτούς δεσμούς με δραστηριότητες αναψυχής. Τα ντυμένα σορτς έχουν ένα μοναδικό παιχνιδιάρικο πλεονέκτημα και η δροσερή κοριτσίστικη ανδρόγυνη των μακριών σορτς προσφέρει ένα ευέλικτο καλοκαιρινό βασικό. 


Στο σπίτι με ένα κουτί κομμένο πουκάμισο ή ένα πιο εφαρμοστό νούμερο, οι μακριές βερμούδες μπορούν να είναι έτοιμες για την αίθουσα συνεδριάσεων με μια χοντρή δερμάτινη ζώνη και μερικά χοντρά loafers. Φορέστε ένα μεγάλο μπλέιζερ για το ευμετάβλητο κλίμα και έχετε μια κομψή αλλά πρακτική εμφάνιση που, αν και φρέσκια, δεν πρόκειται να ξεφύγει από τη μόδα. 


Για μια πιο casual εμφάνιση, το μακρύ τζιν κοντό είναι ο καλύτερος τρόπος. Το αδύνατο, χαλαρό μπλε τζιν φαίνεται απίστευτο με ένα λευκό πουκάμισο και γυμναστήρια και το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά χρυσά σκουλαρίκια με κρίκοι και η αγαπημένη σας τσάντα για να αναδείξετε τα πράγματα. 

Αναζήτηση στο blog

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Κάντε τον βρετανικό χειμώνα πιο υποφερτό, αγκαλιάζοντας την εποχική ζωή
Κάντε τον βρετανικό χειμώνα πιο υποφερτό, αγκαλιάζοντας την εποχική ζωή
Ο διαρκώς περιστρεφόμενος τροχός των εποχών μας συνδέει βαθιά με τη φύση και πλέκει τη βιωμένη μας εμπειρία στην άπειρη ταπετσαρία του χρόνου, αλλά και ο χειμώνας είναι χάλια. ...
Move Over Resolutions, το 2022 έχει να κάνει με τον καθορισμό προθέσεων και να γιατί!
Move Over Resolutions, το 2022 έχει να κάνει με τον καθορισμό προθέσεων και να γιατί!
Υπάρχει κάτι σταθερό σχετικά με τη λέξη επίλυση που ποτέ δεν πίστευα (διαβάστε, επαναστάτησα καταναγκαστικά), αλλά υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ορίσετε...
Σε κανέναν δεν αρέσει ένας καυχησιάρης μόδας, ειδικά στους Βρετανούς
Σε κανέναν δεν αρέσει ένας καυχησιάρης μόδας, ειδικά στους Βρετανούς
Ο αστραφτερός αντικατοπτρισμός των αντιθέσεων και των αντιφάσεων που συνθέτουν το βρετανικό στυλ είναι ένα ολισθηρό ψάρι για να το πιάσεις, αλλά η καχυποψία και η γελοιοποίηση για οτιδήποτε υπερβολικά καυχησιολογικό...
Τι είναι η Transeasonal Fashion και γιατί έχει σημασία;
Τι είναι η Transeasonal Fashion και γιατί έχει σημασία;
Όταν ο τελευταίος παλμός της καλοκαιρινής ηλιοφάνειας πέφτει μέσα από τα κοκκινισμένα φύλλα του Φθινοπώρου, έχουμε μπει στο ενδιάμεσο βασίλειο της διαχρονικής μόδας. Παρά τη μόδα...