Τι είναι η Transeasonal Fashion και γιατί έχει σημασία;

με Κάρλι Ρέινερ

Όταν ο τελευταίος παλμός της καλοκαιρινής ηλιοφάνειας πέφτει μέσα από τα κοκκινισμένα φύλλα του Φθινοπώρου, έχουμε μπει στο ενδιάμεσο βασίλειο της διαχρονικής μόδας.

Παρά το τι μπορεί να ήθελαν να πιστεύουμε εδώ και δεκαετίες τα περιοδικά μόδας, καμία γυναίκα στην ιστορία πάντα έχει συσκευάσει την τακτοποιημένη εποχική γκαρνταρόμπα της σε αποθηκευτικούς χώρους με τις αλλαγές του καιρού. Ενώ μπορεί να υπάρχει ένα πάντα παρόν ημερολόγιο μόδας, όλοι αναμιγνύουμε και ταιριάζουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια όλο το χρόνο και αυτό είναι το θεμέλιο της διαχρονικής μόδας. 

Αυτά τα εκλεκτά ενδύματα που βγάζουμε όλο το χρόνο και ντυνόμαστε πάνω ή κάτω για τον καιρό - όπως το να σκάσουμε ένα σακάκι σε ένα πιστό κυνηγόσκυλο - είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι κάθε ντουλάπας. Περιπλανώμενος στις εποχές και προσαρμογή στον ευμετάβλητο βρετανικό καιρό όπως οι χαμαιλέοντες με ρούχα. 

Αν και μπορεί να είναι ένας σχετικά νέος όρος, η λέξη «διεποχιακή» απλώς δένει την έννοια που τιμάται για την εποχή που περιγράφηκε παραπάνω σε ένα τακτοποιημένο τόξο. 

Τώρα έχουμε μάθει τους εαυτούς μας στη σημασιολογία της λέξης, ας σκύψουμε και ας μάθουμε περισσότερα για το γιατί η διαχρονική μόδα έχει πραγματικά σημασία — για τις ντουλάπες μας και τον κόσμο. 

 

1. Αφαιρεί την τοξική πίεση της Fast Fashion 

 

Είναι εύκολο να σε ισοπεδώνει η πίεση του συνεχώς περιστρεφόμενου τροχού της χρονιάς μόδας. Η συγγραφέας Elizabeth Cline, εκτιμά ότι υπάρχουν τώρα εκπληκτικές 52 μικροεποχές, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τέσσερα. 

Αυτό ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '00, όταν η Zara στράφηκε σε παραδόσεις φρέσκων στυλ ανά δύο εβδομάδες, έτσι οι καταναλωτές δεν ξέμειναν ποτέ από νέα προϊόντα για αγορά. Με την έκρηξη των διαδικτυακών καταστημάτων λιανικής γρήγορης μόδας που καταρρίπτουν νέα σχέδια σε καθημερινή βάση - υπάρχει τεράστια πίεση τόσο στις γυναίκες που προσπαθούν να συμβαδίσουν με αυτόν τον διάδρομο μόδας όσο και στο περιβάλλον. 

Η υιοθέτηση ενός υπερεποχιακού ήθους με έμφαση στα μακροχρόνια, ευέλικτα ρούχα παρακάμπτει εντελώς αυτόν τον τοξικό ανεμοστρόβιλο. Οι ανταμοιβές; Λιγότερο ψυχικό και περιβαλλοντικό φορτίο. Σίγουρα μια νίκη για όλους;2. Έτσι κι αλλιώς ντύνονται οι πραγματικές γυναίκες

>Το πουκάμισό μας Aurelie είναι ένα ευέλικτο κομμάτι που μπορεί να σας μεταφέρει όλη τη χρονιά

 

Ας είμαστε αληθινοί, το να ξαναντύνουμε κομμάτια όλες τις εποχές είναι ήδη ο τρόπος που ντύνονται οι περισσότεροι από εμάς.

Παρά την κατασκευασμένη γλώσσα της μόδας που προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, οι περισσότερες γυναικείες ντουλάπες περιέχουν τα ίδια αντικείμενα όλο το χρόνο. Σίγουρα, κάποιοι μπορεί να αξιοποιηθούν περισσότερο το καλοκαίρι, αλλά το έντεχνο και δημιουργικό layering σημαίνει ότι ακόμη και ένα αγαπημένο crop top μπορεί να έχει την πολυτέλεια της περιστασιακής χειμερινής εξόδου.

 

Σύμφωνα με τα λόγια της Lisa Aiken, Net-a-porter διευθυντής μόδας:

 

"Οι εποχές γίνονται όλο και λιγότερο σχετικές καθώς οι πελάτες δεν σκέφτονται πια με αυτούς τους όρους. Αυτό που αναζητούν οι πελάτες είναι μόδα που έχει επίσης μακροζωία, θέλει να μπορεί να επιλέγει βασικά κομμάτια που μπορεί να στυλ για τώρα και για αργότερα. Εμείς δώστε μεγάλη προσοχή για να διασφαλίσετε ότι οι αγορές μας εξισορροπούν τη συνέχεια και τη μόδα, ώστε να υπάρχει καινούργια αλλά και μονιμότητα, ειδικά καθώς είμαστε παγκόσμιος έμπορος λιανικής».

 

3. προωθεί το δημιουργικό ντύσιμο 

 

Το πουκάμισό μας Tilly ενθαρρύνει το καινοτόμο layering με το χαρακτηριστικό αλλά φορετό κέντημα του

Όταν πρόκειται για πραγματικά καινοτόμο ντύσιμο, το λιγότερο είναι πραγματικά περισσότερο. Μερικοί από τους πιο κομψούς ανθρώπους που είχα τη χαρά να γνωρίσω ότι έχουν τις πιο minimal ντουλάπες, αλλά συνδυάζουν τα κομμάτια με μια δημιουργική λάμψη. 

Είναι εύκολο να σκεφτείς τις καψουλές ντουλάπες ως περιοριστικές και αυστηρές, αλλά η υιοθέτηση ενός υπερεποχιακού ήθους μπορεί στην πραγματικότητα να ενθαρρύνει ιδιόρρυθμες και συναρπαστικές εμφανίσεις καλλιεργώντας μια νοοτροπία mix and match, 

Απλά δοκιμάζετε πράγματα είναι πολύ πιο εύκολο όταν δεν σας κυριεύει ο αριθμός των κομματιών που έχετε και είναι εκπληκτικό το τι μπορείτε να πετύχετε με μερικά έξυπνα layering και τολμηρά αξεσουάρ. 

Coco Chan, επικεφαλής γυναικείων ενδυμάτων στο Stylebop ενθαρρύνει αυτό το δημιουργικό ταλέντο εξηγώντας ότι το όραμά της για το διαχρονικό ντύσιμο:

 

"Σκεφτείτε κλασικό αλλά με ανατρεπτική ανατροπή για να διατηρήσετε τα πράγματα ενδιαφέροντα. Αναζητήστε συναρπαστικά έργα σε αναλογίες, περικοπές ή εκπληκτικές λεπτομέρειες που προσθέτουν αρκετή ίντριγκα σε αυτό που διαφορετικά θα ήταν "βασικό". Προχωρώντας προς τα εμπρός, αυτό αποτυπώνει πραγματικά τη νέα διάθεση της πολυτέλειας: φέρνοντας μια πινελιά του ασυνήθιστου στην καθημερινότητα—είτε είναι ένα μανίκι με μπαλόνι, ένα ασύμμετρο στρίφωμα, ένας υπερβολικός όγκος».

 

4. Είναι πιο οικονομικό 

 

Η επένδυση σε ποιοτικά κομμάτια μπορεί να αισθάνεται κάπως επιεικής οικονομικά εκείνη τη στιγμή, αλλά κοστίζει πραγματικά πολύ λιγότερο μακροπρόθεσμα. 

Αν έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά κομμάτια υψηλότερης ποιότητας, είναι φθηνότερα επειδή το ύφασμα και η κατασκευή των ενδυμάτων τους δίνουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα αντίστοιχα του προϋπολογισμού τους. 

Τα κομμάτια υψηλής ποιότητας είναι συχνά πιο εύκολο να τα φροντίσετε, επειδή είναι κατασκευασμένα από φυσικά υφάσματα και μπορούν να επισκευαστούν απρόσκοπτα εάν τύχει να σκιστούν - κάτι που συχνά δεν είναι δυνατό με πιο αδύναμα, τεχνητά υφάσματα. 

Εάν έχετε προϋπολογισμό, η αγορά vintage ή μεταχειρισμένου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη των υφασμάτων υψηλής ποιότητας. Ένα αντικείμενο που έχει ήδη κρατήσει για δεκαετίες με έναν πρώην ιδιοκτήτη, θα έχει ακόμα αρκετή ζωή μέσα του και είναι εξαιρετικά βιώσιμο να εμποδίζεις τα αγαπημένα ρούχα να καταλήγουν σε χωματερή. 

 

5. Είναι πρακτικά σχεδιασμένο για τον βρετανικό καιρό

Το Albany Shirt δημιουργήθηκε με γνώμονα το layering.

Είναι λίγο μια τέχνη που μιμείται τη ζωή όταν σκεφτόμαστε το βρετανικό κλίμα και το μοναδικό μας στυλ! 

Ο βρετανικός καιρός έχει αναμφίβολα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε ως έθνος. Το να περιμένεις το απροσδόκητο και να ντύνεσαι όπως μπορεί να αντιμετωπίζεις κάθε εποχή σε μια μοναδική μέρα είναι η ουσία του διαεποχιακού styling. 

Με λίγα λόγια, μάλλον το κάνετε ήδη!

 

6. Είναι πιο ηθικό για τους εργάτες ενδυμάτων 

 

Όταν η μόδα φαίνεται φθηνή, κάποιος την πληρώνει. Δυστυχώς, είναι συνήθως οι εργάτες ενδυμάτων σε χώρες όπου υπάρχουν λιγότερο αυστηροί εργατικοί νόμοι. 

Μια ευπρόσδεκτη παρενέργεια του ενστερνισμού του διαχρονικού ήθους της καλής αγοράς και της επιλογής ευέλικτων ρούχων είναι συχνά η προστασία των εργαζομένων στο ένδυμα. 

Εδώ, στην Shirt Company, είμαστε περήφανοι που χρησιμοποιούμε ευρωπαϊκά εργοστάσια που πληρώνουν δίκαια τους εργαζόμενους στον τομέα της ένδυσης και παρέχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Επισκεπτόμαστε τα εργοστάσιά μας για να βεβαιωθούμε ότι πληρούν τα πρότυπα και έχουμε το προνόμιο να το κάνουμε αυτό καθώς δημιουργούμε υπερεποχιακές συλλογές τις οποίες πουλάμε όλο το χρόνο σε αντίθεση με τις μανίες. 

 

7. Είναι πιο περιβαλλοντικά υγιές

 

Η βιομηχανία ένδυσης έχει πολλά να απαντήσει όσον αφορά το περιβαλλοντικό κόστος. Είτε πρόκειται για τους εκπληκτικούς 11 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ρούχων που απορρίπτονται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ, είτε για τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή είτε για τα αεροσκάφη παραγωγής ενδυμάτων σε μακρινές χώρες. 

Η υιοθέτηση ενός υπερεποχιακού ήθους είναι πιο πιθανό να είναι πιο ευγενική με το περιβάλλον, καθώς η αργή μόδα είναι πιο βιώσιμη. Χωρίς την πίεση της δημιουργίας ατελείωτων συλλογών, οι σχεδιαστές μπορούν να επικεντρωθούν στη δημιουργία μακράς διαρκείας, καλοφτιαγμένα κομμάτια που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου. 

Αυτά τα κομμάτια είναι πιο πιθανό να είναι κατασκευασμένα από πιο φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα, όπως το οργανικό βαμβάκι, καθώς έχουν στο μυαλό τους τη μακροζωία όταν σχεδιάζονται και δημιουργούνται.


Αναζήτηση στο blog

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Κάντε τον βρετανικό χειμώνα πιο υποφερτό, αγκαλιάζοντας την εποχική ζωή
Κάντε τον βρετανικό χειμώνα πιο υποφερτό, αγκαλιάζοντας την εποχική ζωή
Ο διαρκώς περιστρεφόμενος τροχός των εποχών μας συνδέει βαθιά με τη φύση και πλέκει τη βιωμένη μας εμπειρία στην άπειρη ταπετσαρία του χρόνου, αλλά και ο χειμώνας είναι χάλια. ...
Move Over Resolutions, το 2022 έχει να κάνει με τον καθορισμό προθέσεων και να γιατί!
Move Over Resolutions, το 2022 έχει να κάνει με τον καθορισμό προθέσεων και να γιατί!
Υπάρχει κάτι σταθερό σχετικά με τη λέξη επίλυση που ποτέ δεν πίστευα (διαβάστε, επαναστάτησα καταναγκαστικά), αλλά υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ορίσετε...
Σε κανέναν δεν αρέσει ένας καυχησιάρης μόδας, ειδικά στους Βρετανούς
Σε κανέναν δεν αρέσει ένας καυχησιάρης μόδας, ειδικά στους Βρετανούς
Ο αστραφτερός αντικατοπτρισμός των αντιθέσεων και των αντιφάσεων που συνθέτουν το βρετανικό στυλ είναι ένα ολισθηρό ψάρι για να το πιάσεις, αλλά η καχυποψία και η γελοιοποίηση για οτιδήποτε υπερβολικά καυχησιολογικό...
Τι είναι η Transeasonal Fashion και γιατί έχει σημασία;
Τι είναι η Transeasonal Fashion και γιατί έχει σημασία;
Όταν ο τελευταίος παλμός της καλοκαιρινής ηλιοφάνειας πέφτει μέσα από τα κοκκινισμένα φύλλα του Φθινοπώρου, έχουμε μπει στο ενδιάμεσο βασίλειο της διαχρονικής μόδας. Παρά τη μόδα...